Účelem životě není štěstí, ale hledat je. -B. Pascal


Hodně z nás v životě hledá štěstí. Někdo si myslí, že mu ho přinese dokonalý partner, někdo bude šťastný až se dostane na vysněnou školu, otevře svou kavárnu nebo odjede na půl roku na Bali.  

Definice slova šťastný zní takto: “blaženost, vnitřní pocit radostného a více méně trvalého vyplnění: být šťastný, mít šťastnou povahu” ¨

Myslím si, že hledáním štěstí se ke štěstí nikdy nedojde. A nikdy nefunguje, že až něčeho dosáhneme, budeme šťastní. Pokud cílíme na to dostat se na nějakou vysokou školu, je to pro nás důležité, v momentě kdy zjistíme že jsme přijati, opravdu můžeme cítit pocit štěstí. Dostaneme se do euforie, začneme brečet a cítíme se skvěle. Ale takovéto momenty jsou prchavé. Necítíme je po celou dobu, co tu školu studujeme. Nikdy v životě nepřijde to pomyslné “aha, tak od téhle chvíle jsem šťastná, spokojená a už nic v životě nepotřebuji”. 
Štěstí samozřejmě přichází s tím, že si vytyčíme cíle na kterých pracujeme. Na tom, že v procesu se nám do cesty dostane spousta překážek. Že toho nakonec dosáhneme i přes tu tvrdou dřinu, že se během toho něco naučíme a že nám to třeba přinese i věci, které jsme neplánovali. Během toho přichází právě ta blaženost a pocit vnitřního naplnění. Ne dnem, kdy tu věc dosáhneme.  

Takže je důležité mít v životě cíle, ale pro to cítit štěstí je také důležité umět žít okamžikem a hlavně být vděční za to, co už máme. Protože když se tohle nenaučíme, nikdy nebudeme šťastní. Je to něco, na čem musím pracovat a většina lidí kolem mě také (myslím, že málokdo to má v sobě přirozeně). Uvědomit si, jak je svět vlastně krásný a jak dobře se máme. Být vděční za to, že máme rodinu, žijeme v bezpečné zemi, jsme zdraví, máme tu možnost si vybrat dobrou školu, že je krásné počasí, že jsme u moře, že si můžeme dát dobrou kávu. A u toho snít, jak jednou ve své vlastní kavárně. 


Komentáře

  1. Pravé štěstí je jedině radost z maličkostí. Jak píšeš, nikdy nebudeme 100% času šťastní, ale záleží jen na nás, jak s k této skutečnosti postavíme :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky